Zo kom je vandaag de dag aan het juiste personeel

Het vinden van geschikt personeel lijkt voor veel bedrijven anno 2023 erg lastig te zijn. Dit komt omdat de banen voor het oprapen liggen en er niet genoeg mensen lijken te zijn om deze jobs allemaal te vervullen. Eén van de redenen voor dit probleem is dat er een tekort is aan arbeidsmigranten. Deze zijn tijdens de coronapandemie allemaal weer teruggegaan naar onder andere Oost-Europa. Toen de Nederlandse economie weer op gang kwam, bleek ons land te kampen met een groot tekort aan mensen. Heb jij hier als bedrijf ook mee te maken? Dan snappen we dat dit erg vervelend kan zijn! Kun jij wel wat tips gebruiken over het werven van personeel? Lees dan de tips uit deze blogpost.

Adverteren op de juiste manier én plekken

De allereerste tip om geschikt personeel te werven is door te adverteren. Adverteer jij genoeg en plaats jij je vacatures wel op de juiste sites? Of jij nu een vacature logistiek personeel gezocht moet plaatsen óf voor horeca personeel inhuren gaat adverteren, het begint allemaal met de juiste advertentie! Zorg ervoor dat je vacature duidelijk en pakkend is. De vacature moet geen vragen onbeantwoord laten en mensen gelijk de juiste informatie geven die ze zoeken. Zet er bijvoorbeeld bij wat het uurloon is, om hoeveel uur per week het gaat en wat je van je nieuwe personeel verwacht aan diploma’s of werkervaring. Wanneer jij een complete vacature plaatst, is de kans groter dat de juiste mensen zullen reageren. Ook is het belangrijk om mensen genoeg te bieden. Daarnaast is het nog belangrijk dat je je vacature op de juiste websites zet. Een goed platform om op te adverteren is bijvoorbeeld Youbahn. Hier vind je allerlei soorten werkzoekenden. Denk aan mensen die op zoek zijn naar een bijbaan naast hun studie, een parttime baan naast hun gezinsleven óf een fulltime baan voor de langere termijn.

Denk ook aan je huidige werknemers

Daarnaast is het ook zeer belangrijk om je huidige werknemers te betrekken bij je zoektocht. Misschien weten zij nog wel geschikte mensen voor je job. Zorg ervoor dat je het aantrekkelijk maakt om mensen voor je te werven. Zo kun je ze belonen met een geldbedrag of doorgroeimogelijkheden. Ook kun je je werknemers een cadeau geven waarmee ze gelijk wat reclame maken voor je bedrijf. Denk aan een fietstas, mok, pennen enzovoorts óf investeer in reclame voor op je bedrijfswagen(s). Daarnaast is het heel belangrijk om je huidige personeel tevreden te houden. Een positieve werksfeer en genoeg werkplezier vergroot de kans dat jij voor de langere termijn geschikt personeel zal vinden.